Er zit een (stem)schroefje los…

Soms ben je op het net aan het surfen en kom je op vreemde plaatsen terecht terwijl je iets heel anders zocht (daar ga ik niet verder op in wegens ongewenste belangstelling van de AIVD). Hoe dan ook, ik kwam een verhaaltje tegen over een paar bijzondere luidsprekers, de Audiofilia AF-S8. Het verhaal intrigeerde me zo dat ik het voor jullie leesplezier vertaald heb. Nog een hele klus, want het was waarschijnlijk via een vertaalmachine van het Italiaans naar het Engels vertaald inclusief een paar onvertaalbare begrippen. Ik heb mijn best gedaan en er niets bijverzonnen. Op sommige dingen is geen satire meer mogelijk. Veel leesplezier!

Waarom snaren?

Zoals al onze luidsprekers is de AF-S8 gemaakt van harmonische houtsoorten, gekozen om hun moleculaire dichtheid, harmonische structuur en het vermogen om te vibreren en dus geluid over te dragen. Bij het maken van de kast worden de typische kenmerken van een muziekinstrument overgenomen. De wanden van de kast zijn te vergelijken met klankborden. Ze dragen de vibraties over aan het stemmechaniek*, waarbij de vibraties symbiotisch en synergetisch worden versterkt. Hierdoor worden alle harmonischen en de klank van elk instrument op natuurlijke wijze weergegeven.

Wat is het doel van de snaren?

Aan het interne stemmechaniek zijn 5 snaren (lage register) bevestigd, aan het externe mechaniek zijn 12 snaren bevestigd die overeenkomen met het midden- en hoge register. Afhankelijk van de frequentie die de luidspreker weergeeft trillen de snaren mee, waarbij de snaar in beweging komt als de drivers in positieve fase staan en de snaar ogenblikkelijk stopt als de drivers teruggaan naar de negatieve fase (ik denk dat ze bedoelen dat de drivers naar voor en naar achter bewegen. Het is een gok).

De snaren en de stemming stralen dezelfde frequenties uit als de drivers waardoor de harmonischen, die anders zouden uitsterven door fysisch-mechanische factoren die typisch zijn voor elk type amorfe luidsprekerconstructie,  worden uitgebreid (versterkt?) tot de 3e harmonische. Deze innovatieve techniek vergroot de AF-S8’s vibrerende capaciteit zodat tot de 13e harmonische van elke noot kunnen worden weergegeven. Hoewel deze harmonischen onhoorbaar zijn dragen ze bij aan het geluidsbeeld en de diepte. Conventionele luidsprekers hebben moeite deze harmonischen, die aanwezig zijn in de opname, weer te geven.

De stemmechanieken en de snaren tasten het timbre van de weer te geven instrumenten niet aan. Ook wordt het frequentiebereik van de luidspreker, dat zonder de snaren al meer dan groot genoeg is om het hoorbare bereik weer te egeven, niet aangetast. Het mechanisme heeft alleen effect op de harmonischen van de weergegeven frequenties.

Hoe moeten de snaren gestemd worden?

De snaren moeten als volgt gestemd worden:

Lage snaren:  B – E – A – D – G (laagste octaaf)

Hoge snaren, midden octaaf C – F – G, hoogste octaaf: D – A – B (eerste serie van zes snaren), midden octaaf: D♭ – G♭ – A♭, hoogste octaaf: E♭ – B♭ – C (tweede serie van zes snaren).

Al deze noten vormen een cluster dat alle harmonischen van gelijke stemming omvat. Het stemmen zelf is een eenvoudige proces door het meegeleverde elektronische stemapparaatje. Zoals met alle snaarinstrumenten moet de stemming af en toe worden gecontroleerd en waar nodig bijgesteld.

Plaatsing in de luisterruimte

Het AF-S8 luidsprekersysteem heeft een vaste linker- en rechterluidspreker (gezien vanuit de luisterplek) waar rekening mee moet worden gehouden bij de plaatsing.

Hoe klinkt het?

De AF-S8 met de stemmechanieken en de snaren biedt de luisteraar een buitengewoon muzikale en extreem natuurlijke klank, alleen te vergelijken met de klank van een live-optreden. De luisteraar ondergaat een natuurlijk, diep en tastbaar geluid dat een ‘gewoon’ luidsprekersysteem niet kan weergeven, met een geluid dat, zoals iemand zei “nooit ophoudt…

Specificaties:

Luidsptekers: 1 x subwoofer Morel 22,5 cm., 4 x woofers Morel 15 cm, 1 x middentoner Morel 13 cm, 1 x ribbon tweeter Fountek.

Techniek: S-SYSTEM terugkoppeling en S-SYSTEM basreflex

Type: 4½ way hybride

Frequentiebereik: 16 Hz – 50 kHz +/- 3dB

Rendement: 95 db SPL (2,83V/1m)

Harmonische vervorming: < 0,9% 31,5Hz – 50kHz

Impedantie: 4 Ω

Aansluitingen: vergulde tri-wire / tri-amp

Belastbaarheid: 5 Watt / 500 Watt

Afmetingen: H 1450 x W 400 x D 440 mm

Afwerking: hout of (hoogglans) lak

Prijs: De enige prijs die ik kon vinden stond hier: 79,820 dollar. Het is me niet duidelijk of dat per paar of per stuk is.

Website: http://www.af-speakers.com/products/speakers/towers/af-s8/

* In het originele verhaal s werd het begrip ‘wrest plank‘ gebruikt, de plank waar de stemschroeven van een piano op bevestigd zitten. ‘Stemmechanisme’ is wat mij betreft beste vertaling, maar ik sta open voor suggesties.

** Hier het originele, Engelstaige verhaal zoals dat op Facebook is geplaatst op 21-7-2017 (PDF).

Een gedachte over “Er zit een (stem)schroefje los…

  1. Tja……wat moet ik hier nog aan toevoegen? Het zijn waarschijnlijk fantastische luidsprekers 🙂

    Uniek en eigenzinnig is het in ieder geval wel te noemen! En verkoop hit is het waarschijnlijk nooit geweest.

    Leuk artikel.

    Met vriendelijke groet,

    Jacco

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.